Dim Balsum

Cliënt E. Busken

ITA
Let op: aanvangstijd gewijzigd naar 20:00!
ma 14 feb ’22 - di 15 feb ’22
Gijs Scholten van Aschat speelt het bekroonde boek van Jeroen Brouwers
ma 14 feb ’22
-
di 15 feb ’22

Jeroen Brouwers geeft met zijn roman Cliënt E. Busken een inkijkje in wat het is om oud te zijn in onze tijd. Gijs Scholten van Aschat bewerkte de roman tot een monoloog met een belangrijke rol voor de muziek. Maria Kraakman debuteert als regisseur bij ITA.

De tekst van Cliënt E. Busken,  een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2021 won.
Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand? Haalt hij werkelijke herinneringen op of fantaseert hij zich een rijk gevuld leven bij elkaar?

Ivo van Hove: ‘Soms zijn projecten te mooi om lang op zich te laten wachten. Toen Gijs met deze heel persoonlijke roman van één van de grootmeesters van de hedendaagse roman kwam aanzetten, twijfelde ik geen moment. Dit moeten we doen en wel zo snel mogelijk. We krijgen een inkijkje in wat het is om oud te zijn in onze tijd. Gijs bewerkte vervolgens de roman. En nog mooier werd het toen Maria bereid was met deze voorstelling te debuteren als regisseur’.

Maria Kraakman (debuteert als regisseur bij ITA): ‘Het is een lot dat velen van ons wacht: we worden oud, we takelen af, we raken afgezonderd en zijn overgeleverd aan de zorg van vreemden, en we wachten op het einde… Godzijdank hebben we Jeroen Brouwers! Hij creëert een feestelijk en vlijmscherp taalmonument dat zelfs de dood op afstand houdt, ons troost en doet lachen, en laat zien dat we werkelijk vrij zijn in onze gedachten. Ik ben bijzonder gelukkig dat wij dit geestesuniversum van Cliënt E. Busken gestalte mogen geven.

 Gijs Scholten van Aschat: ‘Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer, alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten, die hij met ons deelt. Hij bevindt zich in de laatste fase van zijn leven, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In dit bouwwerk van taal raken wij verzeild. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon, dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren. Taal en Muziek. Voor het hoofd en het hart.'

De voorstelling gaat door. De aanvangstijd wordt vervroegd naar 20.00 uur.  
Meer informatie over alle maatregelen en je bezoek

Credits

Met Gijs Scholten van Aschat, Jip van den Dool Naar het boek van Jeroen Brouwers Regie Maria Kraakman Bewerking Gijs Scholten van Aschat Scenografie Bart Van Merode Kostuums Rebekka Wörmann Muziek Jip van den Dool 

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info