Sofie Knijf

Rijgen

Het Zuidelijk Toneel | NTgent
Voorstelling geannuleerd, wordt verplaatst
vr 11 feb ’22 19:30 - 21:10
Grappige voorstelling over lust en liefde
vr 11 feb ’22
19:30 - 21:10
  • vr 11 feb ’22
    19:30 - 21:10
    Philipszaal
    Geweest

Taboes worden niet geschuwd wanneer drie acteurs de liefde in al haar vormen verkennen in een estafette van verschillende scènes. De titel Rijgen zinspeelt op een beroemde klassieker over liefde en lust van Arthur Schnitzler.

Geïnspireerd door het stuk van Arthur Schnitzler, waarin in tien scènes een portret van de seksuele moraal in het fin de siècle geschilderd wordt, belichten regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht de donkere hoeken van lust en liefde in onze tijden. Resultaat is een luchtige komedie met een diepere betekenis.

Acteurs Louis van der Waal, Ariane van Vliet en Peter Seynaeve leven zich in, in de wereld van lijdende geliefden en genotszoekers. Daarbij schuwen ze de taboes en verboden vormen van liefde niet. Ook de eenzaamheid van de zoöfiel die het met zijn pony doet en de verlangens van de pedofiel krijgen hun plaats in een portret van het hedendaagse lustleven. Briljant spel stuwt deze voorstelling tot grote hoogtes. Geniet van de levenslust op het podium en de blos op je wangen. 

Acteur Louis van der Waal ontving een Arlecchino nominatie voor zijn rol in Rijgen. De jury: “Met één blik richting zaal kan hij de toeschouwer aan het lachen krijgen, en tegelijkertijd het vermoeden van een groot verdriet invoelbaar maken.” 

Uit de pers
“'De oprechtheid waarmee de makers in het gevoelsleven van een en ander zijn gedoken, zorgt voor een ontvankelijke sfeer, die vooroordelen doet vervliegen. Alleen al daarom mag ‘Rijgen’ best taboedoorbrekend heten.' ” (Trouw ★★★★ )
“'Integere vrijplaats voor onderdrukte gevoelens en verlangens'”(NRC ★★★★)
Naast een bijzonder grappig stuk (alle pluimen naar het fantastische acteurstrio Peter Seynaeve, Ariane Van Vliet en de Nederlander Louis van der Waal), ook doorleefd en menselijk.” (Het Nieuwsblad ★★★★)
“Rijgen is een opvallend opgewekte, lichte, soms zelfs erg grappige voorstelling over lust en liefde” (de Volkskrant ★★★★) 

  • Met Engelse boventiteling

“Hier is theater voor uitgevonden. Schurend langs de afgrond van herkenbaarheid en taboe. Ongemakkelijk bij momenten maar vooral grappig. Echt grappig.”  

Piet Menu, artistiek leider van het Zuidelijk Toneel

Credits

Spel: Louis van der Waal, Ariane van Vliet, Peter Seynaeve Tekst Joachim Robbrecht Regie Sarah Moeremans Coproductie Het Zuidelijk Toneel en NTGent

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. 

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider en regisseur Sarah Moeremans en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten. Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. Vanaf 2021 werkt Het Zuidelijk Toneel elk half jaar rondom een ander thema.  

Over Sarah Moeremans

Sarah Moeremans (1979) is een regisseur, acteur en vormgever. Ze volgde de acteursopleiding bij studio Herman Teirlinck en de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte sinds haar afstuderen met diverse theatergezelschappen, regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Vanaf 2021 is ze vaste maker en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel.