©Altin Kaftira

I

Igone de Jongh
verplaatst van 27 januari naar 13 maart
zo 13 mrt ’22 19:00 - 20:30
De meest spannende choreografieën uit haar omvangrijke repertoire
zo 13 mrt ’22
19:00 - 20:30
  • zo 13 mrt ’22
    19:00 - 20:30
    Hertog Jan Zaal

Igone de Jongh geniet van de nazomer van haar imposante loopbaan als prima ballerina en eerste soliste bij het Nationale Ballet. Met haar eerste solo theatertournee bezoekt ze haar publiek in alle windstreken van ons land. 

Igone de Jongh: prima ballerina, gelauwerd en bejubeld voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet en muze van de wereldvermaarde choreograaf Hans van Manen. De gelukkigen die haar in levende lijve hebben zien schitteren zijn daarvoor in de auto, trein of vliegtuig gestapt. Zij was tot nu toe alleen te bewonderen in gerenommeerde opera- of ballethuizen in New York, Parijs, Sint Petersburg of Amsterdam. 

Het afgelopen jaar koos ze ervoor niet stil te zitten, maar te blijven dansen. Zo maakte ze, geïnspireerd door de omstandigheden twee ‘corona-voorstellingen’, een openbare repetitie in het najaar van 2020 en ‘Igone danst door’ in een speciale serie in Koninklijk Theater Carré. Ook verscheen haar autobiografie en kwam de documentaire ‘en als beloning zweef je’ uit.

In haar eerste grote theatertournee danst ze, met de haar bekende overgave en vakmanschap, de meest spannende choreografieën uit haar omvangrijke repertoire. Soms alleen op het toneel, soms samen met een partner of partners, soms live begeleid door muziek.

De dansen krijgen een bedding in een theatrale raamvertelling over haar leven als danseres. Een leven van ontbijten, lunchen en dineren met een enkel blaadje sla, moordende repetities, kapotte voeten, maar ook van premières in het pluche met koningen en koninginnen. En dat terwijl er ondertussen gewoon boterhammetjes gesmeerd moesten worden voor haar kind. 

Igone gaat letterlijk en figuurlijk met je in gesprek. De danskunst toegankelijk maken, aanraakbaar, met allure en zonder een concessie te doen aan de hoogste kwaliteit.

Helaas kan de voorstelling binnen de huidige corona-maatregelen niet doorgaan op de oorspronkelijke datum en is verplaatst naar 13 maart. 

‘Het afgelopen jaar heeft meer dan ooit laten zien hoe we elkaar en menselijk contact nodig hebben, ik kijk er dan ook bijzonder naar uit u te ontmoeten.’ 

Igone

Credits

Regie Ruut Weissman Lichtontwerp Jantje Geldof