De Leken

Floris van Alkemade, Abt Bernardus, Oscar Kocken
wo 20 okt ’21 20:30 - 22:30
Hoe willen wij ons leven anno 2021 vormgeven?
wo 20 okt ’21
20:30 - 22:30
  • wo 20 okt ’21
    20:30 - 22:30
    Kameleon

In De Leken – een programma in het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven – gaat interviewer en theatermaker Oscar Kocken (Eindhoven, 1983) samen met filosofen, wetenschappers, kunstenaars, muzikanten, dichters, activisten, idealisten, denkers, doeners én kloosterlingen op zoek naar nieuwe antwoorden op de vraag hoe we wij ons leven anno 2021 willen vormgeven en hoe we de toekomst graag tegemoet willen gaan. 

Deze DDW editie gaan we samen met hoofdgast Rijksbouwmeester Floris Alkemade (bekend als eerste Zomergast van 2021 en ambassadeur DDW 2021) en Abt Bernardus van Abdij Koningshoeven in op de vraag hoe de door onszelf gebouwde ruimte ons leven beïnvloedt, of we dat niet eigenlijk liever anders zouden zien en wat de alternatieven dan zouden zijn. 

Ze omringen ons heel ons leven lang en zijn niet alleen de stille getuigen ervan, maar misschien ook wel de bepalende factor. Want hoe sturen de bouwwerken om ons heen de manier waarop we samenleven, hoe we werken, wie we ontmoeten en hoe wij ons daarbij voelen? 

Meer gasten
Renée Scheepers studeerde in 2013 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Ze werkt op dit moment als Belevingsarchitect en doet met haar eigen bureau Scheepers&Renee onderzoek naar wie de mensen zijn die in toekomstige gebouwen, bouwprojecten, parken of publieke plekken gaan leven en waar zij naar verlangen, om zo te zorgen dat de bewoners en gebruikers van die plekken optimaal kunnen zijn wie zij zouden willen zijn.

Iris Penning is singer-songwriter én stadsdichter van Eindhoven. Samen met celliste Mirthe de Jonge verzorgt zij de muziek voor deze editie van De Leken.

Floris Alkemade
Floris Alkemade (Sint-Oedenrode 1961) is architect en sluit deze zomer na zes jaar zijn functie als Rijksbouwmeester af. Vanuit die rol begeleidde hij de grote verbouwing van Huis ten Bosch, het woonpaleis van Koning Willem-Alexander, maar gaf hij vooral gevraagd en ongevraagd advieze op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Namens het College van Rijksadviseurs publiceerde hij Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen. Floris Alkemade is benoemd tot ambassadeur van de Dutch Design Week 2021, die dit jaar duurt van 16 tot 24 oktober.

Dom Bernardus Peeters
Dom Bernardus Peeters is sinds 2005 abt van Abdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot, een contemplatieve gemeenschap, maar óók de plek waar het bier van La Trappe wordt gebrouwen. Enerzijds een gesloten wereld, anderzijds open en gericht op de maatschappij daarbuiten. Vanuit de kloostertraditie denkt Abt Bernardus na over wat het betekent om in een gemeenschap te leven, wat je plek in de samenleving is, hoe het bouwwerk en de locatie waar je leeft je beïnvloedt en welke verantwoordelijkheden je als mens hebt ten opzichte van de buitenwereld. De gemeenschapwil daarin het goede voorbeeld geven en zo streeft de gemeenschap naar duurzaamheid en circulair grondstoffengebruik en wil het klooster in 2025 volledig zelfvoorzienend zijn.

De Leken 
De Leken is een programma in het kader van Het Jaar Van Het Brabants Kloosterleven. In een inspirerende zoektocht naar hoe wij samen onze toekomst willen vormgeven, ontmoeten hedendaagse, futuristische en traditionele denkbeelden elkaar, in een theatrale eredienst vol open gesprekken, muziek, poëzie, theater en persoonlijke biechten. Wat kunnen we meenemen van de kloostertraditie en wat laten we liever achter? Welke oeroude leefregels zijn nu nog actueel, welke verdienen het te worden afgestoft en wat gaan we vanaf nu radicaal anders doen? De Leken gaan graag te rade bij de experts.

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info