Annaleen Louwes

Kasimir & Karoline

Toneelschuur producties | Nina Spijkers
di 28 dec ’21 20:30 - 22:10
Kom naar de kermis, vier het leven en de liefde en vergeet tijdelijk je zorgen!
di 28 dec ’21
20:30 - 22:10
  • di 28 dec ’21
    20:30 - 22:10
    Philipszaal
    Geweest

Deze geestige, muzikale en feestelijke voorstelling speelt zich af op een kermis. Een over de top wereld van bier, excessen, sprankelende lichtjes, harde muziek en suikerspinnen. 

Hier komen mensen uit verschillende klassen elkaar tegen: van rijke zakenmannen tot hoeren. Ondertussen stevent het land af op een nieuwe economische crisis. Een van de kermisbezoekers is Kasimir, die net zijn baan als taxichauffeur heeft verloren. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin Karoline hem om die reden niet meer wil. Weggeduwd door Kasimir richt Karoline haar pijlen op andere mannen.

Nina Spijkers over Kasimir en Karoline:
“Ödön von Horváth heeft met Kasimir & Karoline een sociaalkritisch volksstuk geschreven over hoe we ons gevoel van eigenwaarde en geluk afmeten aan onze status: hoeveel geld we verdienen, hoe succesvol we zijn, hoe knap we zijn en hoeveel bezit we hebben.

We leven in een maatschappij die enorm prestatie gedreven is en het is moeilijk om niet te bezwijken onder die druk. De sociale ongelijkheid groeit en de kloof tussen arm en rijk is door Corona alleen maar gegroeid. Dit stuk heeft sinds het in de jaren ‘30 geschreven is aan inhoudelijke kracht gewonnen. Dit klinkt misschien zwaar, maar gelukkig heeft Horváth voor deze thema’s een feestelijke en muzikale arena geschreven. De kermis heeft mij altijd gefascineerd. Het is een plek van schoonheid, maar die ook een grillige en gevaarlijke stemming kan hebben.“

Uit de pers:
Sprankelend theater over onvrede in een absurde wereld’(Trouw)
‘Spijkers verweeft op adembenemende wijze de kermiswereld met een prille liefde’ (Haarlems Dagblad)
Stuger vormt het kloppende hart […] prachtig ongrijpbaar’(NRC Handelsblad)
‘Briljant slotakkoord […] kermis en carnaval als een duivels spiegelpaleis’ (Theaterkrant)

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is deze voorstelling definitief geannuleerd. 

Credits

Regie Nina Spijkers Tekst Ödön von Horváth Met Shelley Bos, Justus van Dillen, Nikki Kuis, Michael Muller, Romijn Scholten, ‘Ntianu Stuger, Sidar Toksöz Decor Thomas Rupert, Roos Veenkamp Kostuums Daphne de Winkel Licht Stefan Dijkman Geluid Jan van Eerd