25 jaar Srebrenica | Gevaarlijke namen

Boy Jonkergouw | Het Zuidelijk Toneel | PAX
do 18 nov ’21 20:30
do 18 nov ’21
20:30
  • do 18 nov ’21
    20:30
    Locatie: Natlab (Kastanjelaan 500, Eindhoven)

Alma Mustafić was 14 toen haar vader Rizo werd vermoord in de genocide van Srebrenica. Hij werkte als elektricien bij Dutchbat, maar de Nederlanders namen een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Raymond Braat was toen 19 en Dutchbatter. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord. Nu delen ze het podium.

Alma en Raymond hebben een verschillend perspectief op de gebeurtenissen, maar één ding hebben ze gemeen: de vraag waarom de wereld dit liet gebeuren. Samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing vertellen ze hun verhaal. Een geschiedenis over gewone mensen, de waanzin van de haat en hoe de genocide vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen.

Waarom moet dit verhaal nú verteld worden?
Ondanks de aanzienlijke rol die Nederland had in het recente drama, vormt de oorlog in dat deel van voormalig Joegoslavië geen vast onderdeel van de lessen op school. Ook op de agenda’s van politiek en media staat Srebrenica in de marge van de komkommertijd. Het Dayton akkoord uit 1995 heeft de Bosnische oorlog in zekere zin niet gestopt, maar bevroren. Onder de complexe bureaucratische lappendeken die het akkoord is, worden de etnische spanningen alleen maar groter. 

Terwijl de wereld het druk heeft met het bestrijden van virussen en terroristen aan de andere kant van de Bosporus, vergeet iedereen dat de stekker van de snelkookpan Balkan nog steeds in het stopcontact zit. En Nederland? Nederland herdenkt 75 jaar bevrijding. Terecht. Maar 25 jaar geleden lieten we nog toe dat er concentratiekampen werden gebouwd in Europa. Dus laten we dan, behalve herdenken, ook proberen de vraag te beantwoorden wat het over ons zegt dat we dát nu al bijna zijn vergeten.

  • Met Bosnische boventiteling
Onderdeel van
Programma in Natlab

Credits

Tekst en regie: Boy Jonkergouw | Muziek: Eric Vlasblom & Wouter de Belder | Beeld en decor: Beeldjutters en Simon Haen | Spel: Jolijn Henneman, Alma Mustafic, Raymond Braat, Mike Weerts, Karen Sibbing.

Boy Jonkergouw Producties werkt voor deze voorstelling samen met vredesorganisatie PAX, Het Zuidelijk Toneel en de Hogeschool Utrecht. Het project wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Lira Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten.

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info