William Rutten

SMELT

Ernst Daniel Smid
do 28 okt ’21 - vr 29 okt ’21
Twee acteurs worstelen met hun leven, identiteit en carrière
do 28 okt ’21
-
vr 29 okt ’21

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De één (Roán ten Cate) is net afgestudeerd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt. 

Samen bevinden ze zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd.

Drie jaar geleden werd Ernst Daniël Smid gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal dient nu als inspiratie voor deze voorstelling.

“De voorstelling is natuurlijk gebaseerd op de situatie van Ernst, maar gaat tegelijkertijd over zo veel meer. Door Ernst samen met een jongere acteur in gesprek te laten gaan, wilden we de vraag naar vergankelijkheid in relatie tot identiteit stellen. Zonder daarmee de tragiek te verhullen, heeft dat geresulteerd in een ontroerende speelse voorstelling met worstelende personages van vlees en bloed", aldus regisseur Rowdy Pelgrim.

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht.

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info