Farid Sheek @Bowie Verschuuren

In Two Minds

Kalpanarts
di 21 dec ’21 20:30 - 21:30
Een muzikale dansvoorstelling over macht, manipulatie en volgzaamheid
di 21 dec ’21
20:30 - 21:30
  • di 21 dec ’21
    20:30 - 21:30
    Philipszaal
    Geweest

“Echte macht vereist geen arrogantie, een lange baard en een blaffende stem. Ware macht wurgt je met zijden linten, charme en intelligentie.”- Slavoj Žižek, Sloveense socioloog.

De mens heeft een hang naar macht. Terwijl de een invloed wil uitoefenen op de ander lijken velen zich gewillig te voegen in de rol van volger. Onze samenleving en relaties zijn ervan doordrongen, vaak zonder dat we ons ervan bewust zijn. De Indiase leraar-leerling relatie is daar een goed voorbeeld van.

In In Two Minds onderzoekt Kalpanarts de principes van macht en manipulatie. De strategieën van de heerser en volger zijn complex, maar ook akelig eenvoudig. De vijf dansers en twee muzikanten maken dit spanningsveld voelbaar. Kalpanarts liet zich inspireren door onder meer Bikram Choudhury, Mata Hari, Mao Zedong, en Donald Trump.

  • In Two Minds maakt onderdeel uit van Dance on Mute; een initiatief van Kalpanarts om voorstellingen beter toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. 
  • Na de voorstelling is er een kort nagesprek met de choreograaf. Hierbij is een gebarentolk aanwezig. Doof of slechthorend? Aanmelden kan via danceonmute@kalpanarts.com zodat er een feelbelt gereserveerd kan worden. Per voorstelling zijn er vijf belts beschikbaar.

Ten gevolge van de aangescherpte coronamaatregelen is deze voorstelling definitief geannuleerd. Kaarthouders ontvangen bericht. 

“Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.”

Trouw

Credits

Choreografie Kalpana Raghuraman Concept Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg Zakelijk leider & artistic associate Gysèle ter Berg Dans Bilal Bachir, Laila Gozzi, Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda Žukauskaitė Livemuziek Maya Fridman (cello), Farid Sheek (daf) Met dank aan Theater Korzo, Theater Dakota, Beppie Blankert, Stef Avezaat, Erik Pals, Sven Arne Tepl, Andrew van Esch, Roy de Hair, Marjet van Os.

Over Kalpanarts
Kalpanarts is in 2015 opgericht door Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek. 

Dance on Mute 
Het gebruiken van fysieke trillingen in combinatie met energiek voetenwerk vanuit de Indiase Klassieke dans, zijn kenmerkend voor de dansers van Kalpanarts. In de voorstelling In Two Minds is het een leidend element in de choreografie, muziekcompositie en techniek. Klanken en geluidsfrequenties zullen visueel en voelbaar worden gemaakt voor alle toeschouwers door gebruik van sub-woofers. Het gezelschap heeft daarnaast 5 feelbelts beschikbaar voor doven en slechthorenden. Deze belts zetten klanken om in trillingen waardoor het geluid voelbaar wordt gemaakt. Lees meer informatie over Dance on Mute.