Stephan vanfleteren

Vrijdag

Toneelgroep Maastricht
do 21 okt ’21 20:30 - 22:40
Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde
do 21 okt ’21
20:30 - 22:40
  • do 21 okt ’21
    20:30 - 22:40
    Philipszaal

Vrijdag van Hugo Claus is een van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening.

In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk naar het Parktheater. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.

Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde. 

Uit de pers:

Anniek Pheifer krachtdadig en strijdbaar’ Volkskrant ★★★★ 
‘Intens katholiek, maar met een grote humane kracht’ Volkskrant ★★★★
Fedja van Huêt is de grote kracht van deze enscenering’ Volkskrant ★★★★
‘Explosief drama met stiltes’ Scenes ★★★★
‘Hij (Fedja van Huêt) maakt van Georges een mooi, maar moeilijk karakter met wie je al snel gaat meevoelen’ ★★★★
‘Sander Plukaard en Anniek Pheifer spelen voortreffelijk’ ★★★★
‘Frieda Barnhard maakt indruk’ ★★★★
‘Fraai decor’ ★★★★
‘is het mooi dat dit inmiddels klassieke verhaal over gewone mensen die hun uiterste best doen om iets van het leven te maken weer eens te zien is in het theater. Het is nog steeds actueel.’ ★★★★

Credits

Cast Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard Tekst Hugo Claus Regie Michel Sluysmans

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info