De Zaak Shell

Frascati Producties | Anouk Nuyens en Rebekka de Wit
di 19 okt ’21 20:30 - 21:50
Sociaal bewogen theater
di 19 okt ’21
20:30 - 21:50
  • di 19 okt ’21
    20:30 - 21:50
    Philipszaal
    Geweest

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit maken sociaal bewogen, documentair theater en volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Voor elke stem in het debat schreef het tweetal een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de onafhankelijke NGO Milieudefensie aanspant tegen de oliegigant.

De oliegigant is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen: twee keer zoveel als heel Nederland bij elkaar. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Milieudefensie roept burgers op zich aan te sluiten als mede-eiser in een deze zaak. In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.

Uit de pers:

"Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De Zaak Shell doet het" (de Volkskrant,★★★★★)
"Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is."(NRC ★★★★★)
"De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau" (Scènes)
"De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen" (Theaterkrant)

  • Musia Mwankumi is voor haar rol in De zaak Shell genomineerd voor de Colombina, meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. "Met Mwankumi verwachten we de hoop te ontmoeten, maar ze haalt ons al snel uit de illusie; het is wanhoop waarnaar je kijkt en die Mwankumi in grote mate invoelbaar maakt. Mwankumi brengt op bijzondere wijze verstilling aan het einde van een ijzersterk tableau van verschillende personages."

  • Jaap Spijkers ontving voor zijn rol in De zaak Shell de Arlecchino, de toneelprijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol. "Als CEO van Shell is Spijkers vervaarlijk meerduidig: lange tijd lijkt hij vooral zachtaardig, maar onverwacht komt hij scherp uit de hoek. Hoezeer je je ook hebt voorgenomen om het oneens met hem te zijn, Spijkers pakt elke toeschouwer genadeloos in."  

  • De zaak Shell is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Tijdens het festival zijn van donderdag 2 tot en met zondag 12 september 2021 de beste producties van het afgelopen theaterseizoen te zien.  "..de voorstelling is retorisch ijzersterk, maar verliest – mede door het uitmuntende spel – geen moment de menselijke maat uit het oog. De makers laten zien dat de klimaatcrisis vooral een verantwoordelijkheidscrisis is". 

Credits

Concept, tekst en spel Anoek Nuyens en Rebekka de Wit Spel Jaap Spijkers, Janneke Remmers, Musia Mwankumi (stage) Eindregie Erik Whien Productie Frascati Producties / De Nwe Tijd met steun van Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vlaamse gemeenschap.