Irene Geurts

De jonge maker Irene Geurts is in 2019 afgestudeerd aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten. Ze is zeer begaan met bijzondere spelers en doelgroepen. Nu krijgt zij met behulp van thinX de kans om een eigen voorstelling te maken met verstandelijk beperkte deelnemers van de Werkplaats van het Eindhovense theatergezelschap Carte Blanche. Deze voorstelling, Het feest der gemiste kansen, is van 8 t/m 11 oktober 2020 te zien in Pand P.

'Sinds het begin van 2020 ben ik als jonge maker aangesloten bij Carte Blanche en ik wist eigenlijk meteen welk onderzoek ik met de spelers wilde aangaan: het bestuderen en fysiek vertalen van chimpansee-gedrag.

De mensen met wie ik werk worden bij Carte Blanche ook wel 'lastige talenten' genoemd. Sommigen hebben down, autisme of een andere verstandelijke beperking. Deze spelers bezitten een ongestolde, ruwe energie die ik maar weinig in het dagelijks leven tegenkom.

Doordat zij op veel vlakken niet mee kunnen of mogen draaien in onze maatschappij hebben ze er een neus voor om onze sociale constructies te doorgronden, ze bekijken ons vanaf een afstandje en zien daardoor alles gek genoeg heel helder. Dit gebeurt allemaal intuïtief. 

Chimpansees krijsen, schreeuwen en slaan elkaar vervolgens weer vriendschappelijk op de rug. Ik heb op mijn beurt uren naar beeldmateriaal van deze dieren gekeken. Op een gegeven moment begin je dan patronen en verlangens te herkennen, deze zijn vrijwel exact naast die van ons te leggen.

Deel ik mijn koekjes met jou in de pauze? Ga ik aan het hoofd van de tafel zitten? Loop ik een nieuwe ruimte aarzelend binnen en blijf ik bij de deur staan? Welke alfa loopt met opgeheven hoofd de speelvloer op? Tijdens het repetitieproces heb ik eindeloos geput uit het boek 'Chimpanseepolitiek', geschreven door Frans de Waal. 

Toen ik de spelers net leerde kennen heb ik op dezelfde manier naar hen gekeken als naar de chimpansees. Welke leiders of volgers er bijvoorbeeld in de groep zitten of hoe conflicten worden opgelost. Zo kwam ik uit op archetypes die in ieder klaslokaal of voetbalteam te vinden zijn: de zorgzame, de intellectueel, de grapjas, de gangmaker, iedereen kent ze wel.

Aan de hand van dit gedrag heb ik hen rollen gegeven die overeen komt met het karakter van bestaande chimpansees. Het leven van deze chimpansees is, net zoals dat van ons allemaal, gevuld met strijd en intriges waar Shakespeare zijn vingers bij zou aflikken.

Onze spelers voeren ook hun eigen strijd, met hun begeleiders binnen de zorg, het serieus genomen worden door vreemden en niet te vergeten: de strijd met hun eigen hoofd of lichaam. 

Deze twee elementen heb ik in het Feest der Gemiste Kansen - coronaproof - naast elkaar gelegd. Het resultaat is te zien van 8 t/m 11 oktober in Pand P.'