Wetenschap is voor iedereen

Verdiep je in de wetenschappers van deze editie

 

De Universiteit van Nederland vertelt je wat je wil weten, en alles waarvan je nog niet eens wist dat je ‘t wilde weten. Op 9 april komen drie wetenschappers je meer vertellen over Neuropsychologie, Seks en Privaatrecht, in het bijzonder Goederenrecht en Duurzaamheid. 

 

Luister en kijk hier alvast naar eerdere colleges van hen over monogamie, wonen op het water en de werking van je hersenen in een drukke kroeg. Nieuwsgierig naar meer? We zien je graag in het Parktheater!

Dr. Marieke Dewitte
seksuoloog aan Maastricht University

PODCAST: Weet jij zeker dat je monogaam bent?
psychologie

Monogaam of mono-gaan? We zitten middenin een relatie-revolutie. In 2050 is de helft van Nederland single en het klassieke liefdesideaal wordt steeds minder populair. Niet meer die ene prins meer op dat eeuwige witte paard. Nee, we willen open relaties, polyamoreus samenzijn, of gewoon lekker alleen. Waarom? Dat hoor je van Seksuoloog Marieke Dewitte (Maastricht University).


Mr. dr. Pernille van der Plank
hoogleraar goederenrecht aan de Open Universiteit

PODCAST: Wonen we in de toekomst massaal op het water?
rechtsgeleerdheid

Verhuizen wij straks van het land naar het water? Zodra een woning drijft, in plaats van vaststaat op de grond, is er een probleem. En dat is jammer, want drijvende wijken zijn de oplossing voor het gebrek aan ruimte in steden. Technisch zijn er amper obstakels, maar juridisch zijn die er wel. Zo is een hypotheek krijgen voor een drijvend rijtjeshuis of appartement nog onmogelijk. Hoe dat zit hoor je van Pernille van der Plank, hoogleraar goederenrecht aan de Open Universiteit.


Dr. Linda Drijvers
neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit

VIDEO: Hoe kun je iemand verstaan in een drukke kroeg?
geneeskunde

Stel je staat in een drukke kroeg en je wilt iemand aan de andere kant van de bar vragen of hij een drankje wil. Door de muziek en het rumoer ben je natuurlijk totaal niet te verstaan. En tóch begrijpt die persoon wat jij bedoelt. Linda Drijvers (Radboud Universiteit) vertelt in dit college hoe onze hersenen in dit soort situaties al hun krachten bundelen om zo verschillende waarnemingen aan elkaar te kunnen koppelen.


Nog meer leren van de Universiteit van Nederland?

Op de website van de Universiteit van Nederland vind je nog veel meer podcasts en video's. Kijk eens rond, want wetenschap is leuk en voor iedereen!

Wetenschap voor iedereen

Universiteit van Nederland Live

vr 6 okt ’23 en di 9 apr ’24