Foto door Alex Knight via Pexels

Hoe wetenschappers in het theater kennis uitwaaieren en je andere perspectieven bieden



Jij en ik weten heus wel hoe COVID-19 is ontstaan. 

Toch?


Een pandemie is voor iedereen al moeilijk. Alle nieuwe woorden en termen rondom het coronavirus maken het er in deze verwarrende tijd niet duidelijker op. De gasten die bij de praatprogramma’s op tv aanschuiven, helpen me evenmin: ik ervaar het als een potpourri van meningen, beweringen, feiten en fabeltjes. 

Alsof je een maaltijd naar binnen hebt zitten werken met twaalf gangen, die niet bij elkaar passen. Waarvan je na afloop afvraagt: wat heb ik nou eigenlijk allemaal gegeten?

Mijn hersenen blokkeren dan weleens.
Ze gooien de sleutel van de corona-informatie-ingang weg, tikken op mijn schouder en fluisteren in mijn oor: Stop. Doe iets. Ga de buitenlucht in… Of de kat aaien. Nu! 

Hoe anders is dat bij een theatercollege: een lezing of college van een wetenschapper op het podium die de kneepjes van het optreden kent. Een verademing. 

Niks blokkade in mijn hersenen. Maar energie en gretig kennis opslurpen. En met een voldaan én ontspannen gevoel ‘naar huis’. 

Dat komt zo. 
Je gaat er lekker voor zitten. Je bent gefocust, er is niets wat je afleidt. Humor is nooit ver weg. De energie stroomt tussen jou en de verteller op het podium. Er is een boeiend verhaal over een onderwerp zoals genetica, energie, klimaat, politiek of de wetenschap zelf. Je verwondert je over dingen die je niet wist. Je hangt aan de lippen van de verteller om zijn of haar fascinerende ideeën. Die zelfs je kijk op de wereld kunnen veranderen. 

En je snápt het. 

Maar kúnnen wetenschappers dat wel, optreden?
Ja dat kunnen ze. Wetenschappers zijn bijna altijd bevlogen verhalenvertellers. Voorbeelden te over. Denk aan bekende en kleurrijke slimmeriken als Maarten van Rossum, André Kuipers, Rutger Bregman en Erik Scherder. Ze trekken (trokken) volle zalen met hun theatercolleges. Maar ook vele, minder bekende wetenschappers weten hoe ze op een aansprekende manier kennis kunnen laten uitwaaieren over een breed publiek. 

'Scène' uit de livestream Orde in de chaos
Je gaat er lekker voor zitten. Je bent gefocust, er is niets wat je afleidt. Humor is nooit ver weg. De energie stroomt tussen jou en de verteller op het podium. Er is een boeiend verhaal over een onderwerp zoals genetica, energie, klimaat, politiek of de wetenschap zelf. Je verwondert je over dingen die je niet wist.

Klik en kijk
Vorige week beleefde ik (via livestream) een avondje wetenschap, Orde in de chaos van Diederik Jekel. 
Diederik, een natuurkunde-nerd, legt bètawetenschappen uit op radio, televisie, internet, in een boek en dus ook in het theater. 

Hij schept, zoals hij belooft, orde in de chaos. En legt moeilijke dingen aan je uit, op een manier alsof je bij hem aan de keukentafel zit. Hoe wetenschap werkt en waarom we wetenschappers nodig hebben. Over de wetenschappelijke revolutie waarin we nu leven. Waarom wetenschap kan helpen perspectief te geven. En hoe wetenschappers het kaf van het onzinkoren kunnen scheiden. 

Wetenschap gaat over jou en mij.
De ontwikkelingen gaan snel. Wetenschappers kunnen ons laten zien wat er allemaal kan en wat we van deze ontwikkelingen in de toekomst kunnen verwachten. Jij en ik krijgen er onherroepelijk mee te maken. Als je wetenschap goed gebruikt, kan zij helpen de controle terug te krijgen op het leven.

Een theatercollege volgen is alsof je een verrassend lekkere maaltijd mag eten. Met gangen die goed bij elkaar passen. En waar je nog de hele avond van kunt nagenieten.

Ik deel graag het recept met je:

  • flinke kom heldere taal
  • handvol blaadjes interactie
  • snuf nuance
  • handje humor (hou je niet in!)
  • paar takjes belangeloosheid
  • royale scheut hoop

Geniet en leer smakelijk.



Parktheater Eindhoven programmeert regelmatig theatercolleges. Het Parktheater werkt onder meer samen met de Universiteit van Nederland, The School of Life en Impresariaat Tiemersma en van Bokhorst. 

Reageren op deze blog? Mail naar loes@parktheater.nl

Alle blogs van Loes