De kunst van gelukkig ouder worden

Trotse Kameraden
Sun 7 Jul ’24 14:00 - 15:40
Wijze levenslessen van ouderen
Sun 7 Jul ’24
14:00 - 15:40
  • Sun 7 Jul ’24
    14:00 - 15:40
    Hertog Jan Zaal

In deze 9de editie van Trotse Kameraden maken vitale en minder vitale ouderen onder leiding van professionele regisseurs vier korte theaterstukken die gepresenteerd worden in een voorstelling. 

Sommige deelnemers van Trotse Kameraden zijn sterren van vroeger die nog één keer op het podium willen stralen, anderen maken voor het eerst theater. De deelnemers delen tijdens de voorstelling hun levensverhalen, ervaringen en wijze levenslessen. Zo zetten we je aan het denken over hoe jij zelf vorm kunt geven aan de kunst het gelukkig ouder worden. 

Toneelgroep Wissenhaege - Kleine dingen. Regisseur: Johnny Mirer
Een schittering in je ogen bij het zien van de kleinkinderen. De warme herinnering dat je als nog meisje zo kon zwijmelen bij de plaat van Pat Boone. De geur van bloemen. De smaak van een bonbon. De melodie van een nachtegaal. De troost dat je ondanks je rolstoel nog steeds kan dansen. Al is het maar met een vinger. Al is het nog zo klein. Toneelgroep Wissenhaege speelt Kleine Dingen. Een voorstelling over de koestering van kleine momenten, over veerkracht en de liefde voor het leven. Een voorstelling waarin kleine dingen groot zullen zijn.

Toneelgroep Engelsbergen - Medisch Centrum Engelsbergen. Regisseur Sophie van Slooten
In MC Engelsbergen is geen dag hetzelfde tussen de verschillende patiënten, eigenaardige artsen en verrassend intelligente schoonmakers. Je krijgt een authentiek inkijkje in de dagelijkse humoristisch en
absurdistische gang van zaken van het MC. In de dynamische en humoristische scènes wordt steeds een andere kant van het MC belicht. Even rustig achterover leunen is geen optie. Er is genoeg te zien en te beleven. Van een uit de hand gelopen doktersoverleg tot een hectische wachtkamer en weer terug naar een
onverwacht spreekuur. Een ding is zeker: Medisch Centrum Engelsbergen is een MC zoals u dat nog nooit heeft gezien. Never a dull moment met de acteurs van toneelgroep Engelsbergen. 

Toneelgroep Peppelrode - Glimlachen om wie en wat je bent. Regisseur: Stefan Jung
Het is niet fijn om te zeggen wat er niet goed gaat. Dat je je veters niet meer zelf kunt strikken, in bed  geholpen moet worden, je leesbril niet kunt vinden, je alleen bent met pijntjes en kwaaltjes. We willen zo min mogelijk gericht zijn op oud zijn of op onze uiteindelijke dood. Liever zijn we in het moment, leven in ‘het hier en nu’. Voelen, bewegen, horen, kijken, ervaren, creëren, genieten en liefhebben zolang het kan. Als we dat kunnen, op eigen kracht onafhankelijk van anderen, dan zijn we op weg om gelukkig te worden. Niet als in een zachte zoete roze wolk waarin je gelukzalig zweeft, maar als deel van de positieve energie die ons doet leven. Om dan uiteindelijk voldaan te sterven, over te gaan naar die andere wereld.

Toneelgroep Parktheater - Verliefd op het leven. Regisseur: Liesbeth Reeser
De kunst van gelukkig oud worden roept de vraag op: wat is geluk en wat is oud? Tijdens de repetities werden spelers geconfronteerd met deze vragen en ieder heeft er een eigen kijk op. “Ik ben verliefd op het leven” roept een van de spelers als antwoord op deze vraag “en daarom ben ik gelukkig.” De spelers  onderzochten hun eigen grenzen, verlegden deze en kregen er zelfvertrouwen, energie en geluk voor terug. De Trotse Kameraden zijn allemaal helden die al spelend ontdekken wat ze allemaal in huis hebben. George Bernard Shaw: “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden. We worden oud omdat we stoppen met spelen."

Trotse kameraden is een inclusief gezelschap en verwijst naar trots en kameraadschap. Trots, omdat het je gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen en dit te presenteren aan het publiek. Kameraadschap omdat je samen een theatervoorstelling maakt. De deelnemers van Trotse Kameraden laten zien dat iedereen kan toneelspelen, dat er nog zoveel te beleven valt en dat je nooit te oud bent om te leren. 

Trotse Kameraden is een samenwerking van Vitalis, Carte Blanche, CKE en Parktheater Eindhoven om kunst en cultuur in de ouderenzorg te verduurzamen. Vitalis heeft al 9 jaar ervaring met het theaterproject Trotse Kameraden.

  • excl. consumptie
De kunst van gelukkig ouder worden

Trotse Kameraden is onderdeel van het satellietprogramma 2023/2024 van Lang leve kunst fonds. 

Credits

Samenwerking van Vitalis en Parktheater Eindhoven Regisseurs Carte Blanche en CKE 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer