Sanne Peper

Rijnreisje

De Toneelmakerij
za 6 apr ’24 16:00 - 17:00
Een muzikale en beeldende reis zonder grenzen
za 6 apr ’24
16:00 - 17:00
  • za 6 apr ’24
    16:00 - 17:00
    Philipszaal

Twee zalmen zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland eitjes te gaan leggen. Rijnreisje neemt je mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. Rijnreisje is een bewegend schilderij met tal van levensgrote pop-up decors. 

Twee waternimfen nemen je mee langs de ontstaansgeschiedenis van de rivier, langs de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien, via de grootste waterval van Europa tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken?  
  
Drie acteurs zingen, dansen en spelen alles: de zalmen, rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, goden, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, waterval en de zee. Rijnreisje is een visueel overrompelende voorstelling van Steef de Jong, die als een bewegend schilderij aan je voorbij trekt.    

Steef de Jong over Rijnreisje: "Pop-up boeken vind ik heel erg leuk. Iets dat eerst plat is wordt door het uit te vouwen driedimensionaal. Dat is toch magisch! De technieken die in pop-up boeken worden gebruikt probeer ik in het groot toe te passen in mijn decors en rekwisieten. Op die manier wil ik het publiek steeds blijven verrassen. Voor Rijnreisje maken we een soort groot prentenboek. Elke bladzijde vertelt iets over de Rijn. En die bladzijdes kunnen we op allerlei manieren uitvouwen."

De pers over Rijnreisje 
"Een onvergetelijke en betoverende theaterervaring" (Musicalsites ★★★★★) 
“Onvergetelijke reis in bordkarton”  (Kidsweek ★★★★) 
“Beeldende fantasie in glashelder verhaal” (Scènes ★★★★) 
"Rijnreisje is een adembenemende kijkdoos voor iedereen van zes jaar en ouder”  (Trouw ★★★★) 
"De grote blikvanger van deze productie is zonder meer het ingenieuze decor, dat nog het meeste wegheeft van een driedimensionaal prentenboek op reuzenformaat" (Theaterkrant) 

  • Exclusief consumptie
  • Ook kinderen moeten in het bezit zijn van een ticket.
  • Meer weten of het maakproces, de Rijn als inspiratiebron en Rijnreisje? 
    Beluister en bekijk hier het NPO Radio 1 interview bij De Nieuws BV met Steef de Jong en lees hier het interview met Jip Bartels, één van de spelers. 

"Rijnreisje laat de kracht van kinderlijke creativiteit zien" ★★★★

de Volkskrant

Over Steef de Jong   
Steef de Jong (1983) is veelvuldig bekroond theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij won de Mary Dresselhuys-prijs en werd in 2023 bekroond met de Erik Vos Prijs en de Gieskes Strijbis Podiumprijs.  Hij heeft er zijn missie van gemaakt om het genre operette nieuw leven in te blazen. Opvallend zijn de zelfgemaakte kartonnen decors van De Jong, die vaak op ingenieuze wijze weten te verrassen. Als levensgrote pop-up boeken ontvouwen zich zijn voorstellingen letterlijk voor de ogen van het publiek.  
 
Winnaar Gieskes Strijbis Podiumprijs   
De jury van de Gieskes Strijbis Podiumprijs over Steef de Jong: ‘2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong. Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D-wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend.’

Credits

Concept, tekst, regie en vormgeving Steef de Jong  Co-regie Ina Veen Dramaturgie Paulien Geerlings Decorbouw Stephan Nelissen, Geert Sweep Licht- en geluidsontwerp Maarten de Rooij Muziek Yung-Tuan Ku, Steef de Jong  Kostuums  Willy Veen, Ina Veen Spel Yung-Tuan Ku, Jip Bartels, Lucas Schilperoort 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer