Historie

Ruim veertig jaar geleden stond de musical ‘Een maagd op je dak’ van 26 december 1971 tot en met 3 januari 1972 in Stadsschouwburg Eindhoven gepland, maar de voorstelling flopte en werd van de een op de andere dag stopgezet. Directeur Ben Ullings zat met een gat in de programmering en zag toen kans om zijn droom te verwezenlijken: een circus in een theater. Samen met journalist Leo Nouwen zette hij binnen drie weken een circusprogramma in elkaar en op tweede Kerstdag stond er voor het eerst een circus in een theater in Nederland.

Dagelijks waren er twee voorstellingen en de toegangsprijzen varieerden tussen de ƒ 3,00 en ƒ 12,00. Men kon na dat eerste jaar spreken over een succes en de directie besloot om ook in 1972 een circus van internationale allure naar Eindhoven te halen.

In de jaren die daarop volgden begon het Internationaal Kerstwintercircus naam te krijgen en langzaam aan werd het een traditie om tijdens de kerstvakantie de Stadsschouwburg in Eindhoven te bezoeken (vanaf 2007 Parktheater Eindhoven). De toneelvloer was destijds berekend op ongeveer 500 kg per m2 en dat was niet genoeg voor een circus. Dus om  narigheid te voorkomen, werd de toneelvloer jarenlang onderstut aan de onderzijde. Ongeveer 400 bouwstempels werden er ieder jaar geplaatst, een waar mastenbos. Weken van te voren was Toneeltechniek al bezig om deze werkzaamheden te verrichten, een zwaar en lastig karwei. In 1993 is de toneelvloer vernieuwd en is er een stevige ondersteuning gekomen.

Parktheater Eindhoven is er wat trots op dat zij in 1971 destijds als eerste theater in Nederland een circus binnen zijn muren haalde. Deskundigen zeggen zelfs als eerste theater van Europa!

Bekijk hier hoe de toneelvloer wordt omgetoverd in een circuspiste.